Huskee Kahve Bardağı

Tarafından zozyasar

Merhaba,

Yazılı ve görsel olan platformlarda global olarak bir takip içindeyseniz küresel ısınma ile ilgili azda olsa bir bilgi sahibisinizdir. Günümüzde Elon Musk ın nerdeyse başı çektiği amaçları şirketlerinin para kazanması yanında ben dünya ve gelecek nesiller için neler yapabilirim sloganıyla yollarına devam eden insanlar küresel sıcaklık artışı ve karbon ayak izi gibi verilerin korkunç denecek boyuttaki grafiksel eğrilerini bize sunarak bunun karşısında nasıl bir yol izlememiz gerektiği ile ilgili Ar-Ge çalışmaları yaparak ürünler ortaya çıkarmaktalar ve bu ürünlerin yaygınlaşması sonucunda bize, dünyaya ve gelecek nesillere ne faydalar sağlayacağını anlatıyorlar.

Bahsettiğim grafiğe buradan ulaşabilirsiniz. Grafik bize 1850-2020 arasındaki ısı artışını vermektedir. Burada görebileceğiniz gibi sanayi devrimleri tamamlanıp 1970 lerden sonra grafik dik bir ivme kazanarak günümüze kadar hala çıkışını devam etmektedir. Bu geçirdiğimiz günlerde tüm dünya covid-19 adı verilen virüs ile meşgul olduğundan seyahat, iş kısıtlaması, sokağa çıkma yasağı ve uluslar arası dolaşım durdurulduğundan dolayı insanlığın bıraktığı karbon ayak izi bir nebze olsa da gerilemeye sebep oldu. Umarım bu virüs olaylarını bir an önce geride bırakabiliriz ama bunun yanında biraz daha akıllanarak bireysel bazdan tutarak yaşantımızı artık gözden geçirip radikal kararlar almamız gerektiğini zaten yıllardır bende düşünüyordum. Bir nebze de olsa artık tüketim toplumu olmaktan çıkıp kontrollü üretim ve elde bulunan temalarla hayatı idame etmeyi öğrenmemiz gerekiyor. Bu konu çok derin ve uzun olmakla birlikte yazımın en azından giriş bölümünü oluşturmasını istedim. Burdan yola çıkarak sizde araştırıp çevrenizdeki insanlara bir nebze de olsa farkındalık aşılayabilirsiniz diye düşünüyorum.

Huskee,

Başlıkla alakalı olarak bugünün konusu Huskee Cup kahve bardakları. Kendilerini yaptıkları işler ve bizim kullanımımız için getirdikleri ürünleri her zaman takdir ettiğim Espresso Perfetto firması bizi biraz bekletti ama buna değdi 🙂 Taa Avustralya dan biz kahve severler için huskee cup un ülkemiz distribütörlüğünü alarak geçtiğimiz haftalarda satışa sundular. Bende şimdilik iki tane edinerek kullanmaya başladım.

Huskee Cup Charcoal & Natural renkleri.

Huskee cup 2017 yılında kickstarter projesi olarak Avustralya’da dünyaya geliyor ve kısa bir sürede hedefleri tutturarak imalata başlayıp işi organize ederek markalaşıyor ve günümüzdeki haline evrilerek oluşum eylemini tamamlamış bulunuyor. Artık dünyanın heryerinde. 2018 yılında ev ürün ve objeleri klasmanında Good Design Award Best in Class ödülünü alıyorlar. Bu bardakların en büyük özelliği kahve meyvesi işlenip çekirdeği elde edilirken milling denilen bir soyma işlemi yapılır. Bu işlemde kahve meyvesinin içindeki çekirdeğe ulaşırken meyve ezilir ve çekirdek ayrılır bu ayrışmada çekirdeğin üzerinde bir zar bulunur, bu zara “HUSK”kabuk denir. Çekirdekten ayrılması gereken bu kabuk çeşitli işlemlerden geçerek karşımıza huskee cup olarak çıkmaktadır. Yani kahvenin atığından elde edilen bir geriye dönüşüm malzemesidir.

Huskee’nin oluşturduğu farkındalık ise şöyle, Ortalama kahve tüketen bir birey yılda 3 kg. kabuk atığının oluşmasına neden oluyor. Bu nedenle her yıl kahve üretiminden dolayı dünya genelinde 1.35 milyon TON dan fazla kabuk atığı üretmiş oluyoruz. HUSKEE CUP SATIN AL VE BU ATIĞI DENGELEMEMİZ İÇİN BİZE KATIL !.. sloganları da bu şekilde 🙂 Bu atıktan bir dönem çiftlikler gübre üretimine başlamış ancak karıştırma maliyeti ve talepten fazla atık çıkmaya başlayınca bu işten vazgeçilmiş ve kahve çiftliklerindeki bu atık öbekleri huskee firmasının dikkatini çekerek bu konuya odaklanmaları gerektiğini anlamışlar. Burdan yola çıkarak kahve atıklarının azaltımında bir devrim yapmayı hedeflerken kahve tüketicilerinin beklenti ve önceliklerini yeniden düzenleyen huskee cup ortaya çıkmış.

Huskee nin yapımında kullanılan malzeme ve arkasında yatan tasarım mühendisliğinden kaynaklı bazı özellikleri normal kahve bardaklarıyla kıyaslandığı zaman ciddi ayrımlara sahip olduğunu görüyorsunuz. Huskee yapısal olarak kahvenizi daha uzun süre sıcak tutacak şekilde tasarlanmış böylece kahvenizi içerken acele etmenize gerek kalmıyor. Gerçi ben kahve içerken genellikle bardaktaki kahvemi üç aşamaya bölerim, ilk aşamada demlendikten sonra biraz bekleyip dinlendiririm ve ondan sonra ilk üçte birlik kısmını içer alınan notaları yorumlarım. İkinci aşamada biraz daha soğutarak 60-50 derece civarlarındaki notalara ulaşmaya çalışırım. Üçüncü aşamada ise oda sıcaklığına kadar soğumasını bekleyerek finalde nelerle karşılaştığıma bakarım. Evet devam edecek olursak huskee bardaklar dayanıklı ve sürdürülebilirlilik ön planda tutularak evinizde veya kafenizde uzun yıllar kullanılabilecek sağlamlıktadır. Bulaşık makinasında yıkanabilmektedir. Yine tasarımı sayesinde iç içe geçerek kafenizde espresso makinanızın üzerinde veya evinizdeki bir mutfak dolabında fazla yer kaplamadan istifleyip ihtiyaç halinde kullanabilirsiniz. Özellikle latte art yapmayı sevenlerin denemesi gereken bir tasarıma sahiptir. Bardağın iç kıvrımı süt entegrasyonuna yardımcı olmakla beraber dış tasarımındaki girintili çıkıntılı yapısı güçlü ve stabil bir tutuş ile termal ısı dağılımını desteklemektedir.

Soldaki fotoğrafta bardağın alt ortasında bulunan çukurumsu tasarım su drenaj tahliye sistemidir. Özellikle bulaşık makinalarında bardaklar ters dizilerek yıkanır ve yıkama işlemi bittikten sonra makinadan çıkarılan bardakların çukur olan yüzeylerinde az da olsa su birikmeleri olmaktadır. Bu tasarımla bulaşık makinasında yıkama işlemi bittikten sonra üstte kalan bu tahliye kanallarıyla bardağın üzerinde su birikiminin önüne geçmişler. İnce ve zekice tasarlanmış bir detay.

Huskee kurucu ekibi kendilerini tanımlarken,

Biz kahve üretimindeki atık malzemeleri kullanarak ortaya bir ürün çıkarmak için bir araya gelmiş bir ekibiz. Ekibimiz yetiştirme, ihracat, kavurma ve kahve yapımına kadar endüstrinin her alanından profesyonelleşmiş insanlardan oluşmaktadır. Biz kahvenin çiftlikte başlayıp kafede son bulan yolculuğunu biliyoruz ve seviyoruz. Ekibimiz huskee serisindeki ilk ürünü yapmak için onlarca yılda kazandıkları endüstriyel deneyimi ortaya koymuştur: HuskeeCup.

Huskee cup un ebat ve özellikleri üzerinden bir kez daha geçecek olursak, bu bardaklar karşımıza bej (natural) ve siyah kömür karası (charcoal) olmak üzere iki renk seçeneği ile çıkmaktadır. 355 ml. (12oz.), 236 ml. (8oz.) ve 177 ml. (6oz.) olmak üzere üç boyda üretiliyor. Bardaklar Avustralya da tasarlanmış ve çin de üretilmektedir. BPA içermez. Bardakların imalatında kullanılan tüm ürünlerde gıda güvenliği testleri yapılmış ve kabuğu tedarik etme sürecinde hiçbir tehlikeli madde veya kimyasal ürünlerin kullanılmadığını netleştirmek için tedarikçilerini gözlem altında tutuyorlarmış. Gıda temasına uyumlu (food safe). Yukarıda bahsettiğimiz gibi bulaşık makinasına uyumlu, istiflenebilir, ergonomik tutması kolay, ısı izolasyonu yüksek ve yapısı sağlam bir bardaktır. Şu an ki satış şekli her boyu ve rengi tek tek universal kapaklı olarak kafelerdeki kullan at bardakları gibi (take away) veya universal kapaksız her iki rengini de 4 adet paketli düz bardak olarak satın alabiliyorsunuz. Ayrı olarak universal kapaklarıda iki renkli olarak 4lü paketler halinde satılmaktadır. Bardakların hacimleri boy uzunluklarından dolayı değiştiği için çaplarını sabit tutmuşlar bundan dolayı universal kapaklar her boya birebir uymaktadır. Son olarak aynı hammadde ve renklerde universal sunum tabakları da üretmişler bunlarıda temin ederek kafenizde veya evinizde kahvenizin yanına güzel bir kaşık ve ufak atıştırmalık kurabiyeler koyarak güzel bir sunum hazırlamanızada olanak sağlamışlar.

Huskee bardaklarını bizlerle buluşturdukları için buradan Espresso Perfetto Firması‘na tekrardan teşekkür ederken umarım keyifle okuduğunuz bir yazı olmuştur.

Artık yapmanız gereken tek şey sitelerine girip bu bardaktan ihtiyacınız doğrultusunda sipariş etmek 🙂 bunu sakın bir reklam olarak düşünmeyin. Bir bardaktan ne olacak dünya benim alacağım bardakla mı kurtulacak diye bir hataya ise kesinlikle düşmemenizi umarım! Çoğumuzun aklında Kelebek Etkisi bir film olarak yer etse de teorik fizik bilgisiyle ortama ve parametrelere bağlı olarak küçücük bir hareketin nereye gidebileceğini hesap edebilen insanlar umarım küresel ısınma ve bıraktığımız karbon ayak izlerini ortadan kaldırabilmek için bu savaşı tüm ülkelerin kapılarına taşıyarak bu günlerde yaşadığımız covid-19 ile verilen savaştan daha büyük bir kenetlenme başlatacaklarına inanıyorum. İşte bu gibi durumlarda insanların planlanmış hareketlere destek ve dahil olması, örneğin bir huskee bardak edinmek, plastik poşet kullanmamak, paket servislerden yemek sipariş ettiği zaman plastik çatal bıçak göndermeyin kutucuğunu işaretlemek gibi görüntüde küçük ama milyonlara milyarlara vurduğunuz zaman kelebek etkisi oluşturabilecek bir hareket yapmış oluyorsunuz 🙂

Umarım üstte yazdığım paragraf kafa karışıklığına neden olmamıştır 🙂 Bir yazımın daha sonuna gelirken içimde dışa şimdilik kelimelerle haykırabildiğim bir aktivist olduğunu öğrenmiş oldunuz. Kendinize iyi bakın derken son sözü de aşşağıya bırakıyorum 😉

“Biz doğayı korudukça doğa da bizi korur.” — Mustafa Kemal Atatürk

You may also like

Yorum yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konu ile ilgili probleminiz olmadığını varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul et Daha fazla oku