Origami Dripper

Tarafından zozyasar

Merhaba Arkadaşlar,

Origami dripper yapım tekniği ve kullanılan seramik malzeme olarak üzerinde hassasiyetle çalışılmış bir demleme ekipmanıdır. Bunu size daha iyi anlatabilmek için öncelikle 400 yıl kadar geriye gitmemiz gerekiyor.

Herşeyin başlangıcı Japonya’da ki Mino Eyaletinin göç almasına dayanıyor aslında, Azuchi-Momoyama döneminden (1568-1614) iç savaş ve çatışmalarla geçmiş. Bu dönemde Toki adı verilen bölgenin efendileri koruma altında olduğundan imparatorluktaki çanak çömlek ustaları bu bölgeye sığınmış.  Bölge Kato Yosabei  önderliğinde japonyanın meşhur çay törenleri için çanak çömlek üretiminin beşiği haline gelmiş ve teknik ile sanat zirveye ulaşmış. İmparatorluk lordlarına kadar haberi yayılan bu çanak çömlek sanatına herkes hayran kalıyormuş. Bölgenin zanaatkarları Edo döneminin  (1603-1867) başlamasıyla günlük alanda kullanılan ürünler üretmeye biraz daha ağırlık vermişler. Meiji döneminde (1868-1912) Mino bölgesi markalaşarak Mino Seramik olarak tüm japonyada talep gören bir marka haline gelmiş. Günümüzde dahi Mino bölgesinde üretilen seramikler ülke üretiminin yaklaşık %50’sine karşılık gelmektedir.

Origami Dripper

Origami dripper Japonya’da bulunan Origaminin kurucusu ve Trunk Coffee firmasının ortaklığıyla tasarlanmıştır. Yukarıda tarihinden bahsettiğimiz 400 yıllık Mino Ware tekniği ile üretilmektedir. Tasarım ekibi birçok barista ile çalışarak en ideal blooming ve damlama süresini mümkün kılan tasarımı ortaya çıkardı. 20 adet dik kanaldan oluşan bir yapıya sahip olan origami dripper bu kanallar sayesinde dripper ve kağıt filtre arasında suyun sıcaklığından oluşan ısı ve buhardan faydalanarak akışkanlığı optimum seviyede tutmakta ve buna bağlı olarak kahve parçacıklarının demlenmesi için homojen bir ortam ve akış sağlamaktadır. Konik yüzey çekirdeklerin genleşip birbirine tutunmasıyla daha yoğun ve kahvenin içindeki notaları süzercesine bir demleme deneyimi yaşamanızı sağlar.

Dripper, V60 gibi bize iki boy sunmakta. M ve S olarak üretilen dripper ın M modeli 1-4 bardak demleme kapasitesine sahipken S modeli 1-2 bardak demleme kapasitesine sahiptir. Kağıt filtre olarak V60 veya Kalita Wave filtrelerinden uygun olanını kullanmanız gerekiyor. Bunu da açıklama gereği duyuyorum fazla bilgilendirmenin yapılmadığı konulardan biri de bu, elinizdeki origami M modeli ise V60’ta 02 olan kağıt filtreyi Kalita Wave’de ise 185 numaralı filtreyi kullanmanız gerekiyor. Eğer S model origami ise V60’ta 01 Kalita Wave’de ise 155 numaralı kağıt filtreyi kullanmanız gerekmektedir.

Origami dripper i Türkiye’ye getiren firma ise Clean Cup Coffee firmasıdır. Web sayfalarından origaminin yanı sıra demleme işini biraz kimyagerlik seviyesine çıkaran ekipmanları ve kavurma hanelerinden taze kavrulmuş single origin kahve çekirdeklerinden temin edebilirsiniz. Unutmayın her hafta çarşamba günü kavurma günleri.

LilyDrip

LilyDrip,

Yazımızın devamında birazda lily drip ten bahsetmek istiyorum. Yukarıdaki görselde origaminin ortasında bulunan beyaz konik parça lily drip soldaki fotoğrafta da ıslatılmış filtrenin altından görebildiğiniz gibi. Ne kadar ayrı iki ekipman olsalarda müthiş uyumları nedeniyle çoğu kahve severin aklına origami dendiği zaman lily, lily dendiği zamanda origami gelir 🙂

Lily nin enterasan bir hikayesi var aslında, Çin’de lily adında küçük bir kız çocuğu babası kahve demlerken izlemeyi çok seviyor. Bir gün babası kahve demlerken içine babasından habersiz cam bir misket atıyor. Babası kahveyi içerken aromaların daha değişik geldiğini fark ediyor ve V60’ın içini kurcalayınca cam bilyeyi buluyor. Bunun üzerine porselenden bu konik beyaz küçük ekipmanı tasarlayarak adını LilyDrip koyuyor ve proje bu şekilde hayat bularak nerdeyse tüm kahve severlerin dikkatini çekip edinmek istediği bir ekipman haline geliyor. Aynı şekilde LilyDrip i de Clean Cup Coffee nin web sayfasından bulabilirsiniz.

Lily nin ana amacı kahvenin demlenirken debisini düzenlemek. V60 ve Origami Dripper lar konik yapıda olduğu için lilyi filtrede ufak bir manevra kabiliyeti ile çıkış deliğinin olduğu yere yerleştiriyoruz. Tam ortada artık lily olduğu için demlenecek kahveyi filtreye boşalttığımız zaman kahve yatağını daraltmış oluyoruz ve üstte kalan kahve parçacıklarıyla altta kalanlar birbirine daha yakın olduğu için eşit ve stabil bir akışla demleme işlemini tamamlamamıza imkan sağlamaktadır.

Evet arkadaşlar bu gecede siz kahve severler için elimden geldiği dilimin döndüğünce origami dripper ve lilydrip i anlatmaya çalıştım. Umarim memnun kalırsınız, ekipman tercihi ve kullanımında biraz da olsa ürünlere daha aşina olmanızı sağlayabilmişimdir umarım. Aslında bu genelde kendim için uyguladığım bir yöntem ve sizi biraz olsun zahmetten kurtarabilmek için ekipmanlarda incelemeler yapıp anladıklarımı paylaşıyorum. Ben X bir ürünü almayı önce kafama koyuyorum ve bu süreçte acele edip gördüğüm anda almıyorum 🙂 İlk olarak firmayı inceliyorum sonrasında yabancı ve yerli kaynaklarda bu ürünü alıp daha önce kullanan yorum yapan olmuş mu onun kontrolünü yapıyorum. Bunun için ağırlıklı olarak redditi kullanıyorum. En son olarakta youtube da iç ve dış kaynaklı olarak inceleme videolarına baktıktan sonra alınabilitesini netleştiriyorum 🙂

KEEP CALM AND DRINK COFFEE !..

You may also like

Yorum yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konu ile ilgili probleminiz olmadığını varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul et Daha fazla oku