Comandante El Değirmeni

Tarafından zozyasar

Merhaba Arkadaşlar,

Blogdaki ilk yazımı kahve sever ev kullanıcılarının göz bebeği el değirmenlerinin ferrarisi Comandante Grinder üzerine yazmaya karar verdim.

Comandante red sonja

Fabrikası Almanyada bulunan comandante el değirmenleri temelde iki model olarak piyasaya sürülmüştür, carbon blade ve nitro blade.

Modeller anlaşılacağı gibi isimlerini bıçaklarının imal edildiği malzemeden almıştır. Carbon Blade, karbon alaşımla güçlendirilmiş çelik bıçaklarla imal edilmiş olan bu değirmen malzeme kalitesi ve bıçaklarının ulaştığı keskinlik seviyesi ve nötr yapısı sayesinde kahve çekirdeklerinde homojen bir yapı sağlamaktadır. Kullanılan alaşım nedeniyle periyodik bakımı nitro blade versiyonuna kıyasla daha sık yapılmalıdır. Nemli ve ıslak ortamlarda biraz daha nazlıdır. Nitro Blade, nitrojen alaşımıyla kuvvetlendirilmiş çelikten imal edilmiştir. Bu alaşım sayesinde yıllar içinde kaç kilogram kahve çekirdeği öğüttüğünüzü hatırlayamayacağınız keskinlikte ve yıllar geçse bile ilk günkü keskinliğini koruduğunu ispatlamıştır.

Her iki modelde de dış kaplama ve ergonomik öğütme kolu ahşap malzemeden imal edilmiştir. Öğütülen çekirdekler direk olarak altında bulunan şeffaf ve renkli olarak gelen cam hazne içine dolmaktadır. Teslim ettikleri kutular ve içinden çıkan dökümanlar %100 geri dönüşebilir malzemelerden imal edildiğini belirterek çevre duyarlılıklarını da dile getiriyorlar.

Değirmenin Türkiye Distribütörü Togay Bey’in sahibi olduğu Tin Coffee firmasıdır. Kendisi comandante öğütücüler haricinde ev kullanıcıları için farklı markaların high-end ürünlerini seçerek ülkemize getirerek bizlere sunaktadır. Diğer yazılarımda kendisinin distribütörlüğünü alarak getirdiği diğer ürünlerede değinme fırsatı bulacağım.

Comandante değirmenin ayar mekanizması.

Öğütme Ayarları

Comandantenin sistemi klik sayıları üzerine kuruludur. Öncelikle “0” noktasını tespit ediyoruz. Bunun için yukarıdaki fotoğrafta göründüğü üzere ayar kolunu saat yönünde dönmeyecek konuma gelene kadar çeviriyoruz. Bu konumda mekanizmanın dış yüzündeki sabit bıçaklarla mil üzerindeki hareketli buçaklar birbirine en yakın noktaya geliyor ve kol kitleniyor bu şekilde sıfır noktasına gelmiş oluyoruz. Artık yapmamız gereken ayar kolunu saat yönünün tersine birer klik atacak şekilde çevirmek. Bunu tek klik şeklinde yapmamızdaki amaç öğütme kolunun serbest kaldığı ilk noktayı bulmak. Sıfırdan sonra öğütme kolunun sürtünmeden döndüğü ve serbest olduğu ilk nokta 1 numaralı klikimiz oluyor. Bu aşamadan sonra yapmamız gereken tek şey hangi demleme yöntemiyle çekirdek kahvemizi demliyeceksek 1 den itibaren o kadar klik sayarak çekirdeği öğütmek istediğimiz kalınlığa bıçak aralığını getirmek. Aşşağıda comandantenin sitesinde bulunan varsayılan klik ayarlarını ekliyorum. Bundan sonra yapmanız gereken tek şey kendi kişisel zevkinize göre ve edindiğiniz demleme yeteneklerinize göre klik sayılarını değiştirerek demleme süresi ve kahvenin sertliğiyle oynamak. Demleme ile ilgili yazılarımda comandantenin demleme süresinde nasıl etkili kullanıldığına detaylı olarak deyineceğim. Şimdilik hoşça kalın.

Comandante Klik

  • 5–10 Klik cezve için.
  • 10–15 Klik espresso makinası için.
  • 15–20 Klik moka pot, Aeropress, Delter press.
  • 22–32 Klik filtre kahve mak., V60, Chemex, Kalita, Origami (dozaj ve demleme ekipmanına göre değişir).
  • 25–-30 Klik Cupping, French Press, Soğuk demleme.
  • 30–35 Klik Karlsbad porselen kahve podu.

You may also like

Yorum yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konu ile ilgili probleminiz olmadığını varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul et Daha fazla oku