Merhaba,
Bu yazımızda yine Japonya’nın gururu porselen üreticilerinin 400 yılı aşkın teknikleri bozmadan günümüze uyarlayarak ortaya çıkardıkları bir dripper olan Kalita Wave in 185 versiyonunu inceleyeceğiz.
Hasami-Yaki,
Japonya’nın Nagasaki şehrinin Hasami kasabasında üretilen seramik tekniğine verilen isimdir. 400 yıllık bir geçmişe sahip olan bu teknik ile halkın günlük yaşantısında kullandığı seramik mutfak gereçleri üretiliyormuş. 1600 lü yıllarda bölgenin feodal lordu koreli bir çömlekçi olan Li Youqing i hasami bölgesine getirerek bu stilin temellerini atmış. O dönemde japonyanın koreyi işgal etmesi süreci tamamlanınca bölgeye getirilen diğer çömlekçilerle beraber dev fırınlar kurularak imalata başlamışlar. Hasami seramiği özellik olarak saf beyaz olması ve ışık geçirgenliğinin en üst seviyede tutulması için inceliği aynı zamanda sağlamlığıyla ön plana çıkmıştır. Bu bölge günümüzde de halkın kullanımı için yemek takımları ve Kalita wave üretmeye devam etmektedir.
Kalita’nın ilk fabrikası 1958 yılında Nihonbashi Şehrinde Shin Maruko Fabrikası ile faaliyetlerine başlamıştır.Günümüze yaklaştıkça japonyanın farklı bölgelerinde farklı firmalarla partnerlikler kurarak ürün yelpazesini çeşitlendirmiştir, kahve ve çay demleme ekipmanlarına geleneksel ve modern açıdan yaklaşarak sektöre büyük katkılarda bulunmuştur . Kamo Şehrinde kahve değirmeni üretmek için Shigeno Tansu Co firmasıyla, Tsubame Şehrinde kalita çeşitlerinin metal malzemeden olanlarını ve ölçü kaşığı ibrik gibi bakır ve çelik ekipmanların üretimi için Takahiro Co firmasıyla ve Nagoya Şehrinde HA-101 ile HA-102 yi üretmek için Narumi Seisakusho Co firmasıyla partnerlik kurmuştur.
Tasarım olarak soldaki fotografta görüldüğü gibi zemine paralel halkalar ile kademeleri oluşturulmuş en altında ise diğer dripper lardan farklı olarak zemin direk delik olarak açılmamakla birlikte düz bir zemin elde edilip bunun üzerine 3 adet delik açılmış. Bir tane edinip içine cep telefonunuzun flash ını tuttuğunuz zaman dışardan ışık geçirgenliğini şaşırtıcı derecede görebilirsiniz. Bu bize porselenin hantal duruşunun aslında inceliğiyle yakaladığı hafifliği göstermektedir. Kalita aynı zamanda piyasada bulunan diğer demleme ekipmanları arasında en saygın yerlerden birine sahiptir. Avrupa da biraz daha az rastlanmasına rağmen Amerika ve Uzak-Orta Doğu da yaygın olarak kullanılmaktadır. Kimi kesimler avrupa da bu kadar az rastlanmasının japonya ya olan uzaklıktan dolayı kargo ve gümrüklemeden kaynaklandığını düşünmektedir.
Zeminin düz olduğu kahve yatağı geometrisi, aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz patentli wave yani dalga filtre ve 3 delikli çıkışı ile kalita her anlamda tatmin edici bir kahve demlemenizi sağlamak için ahenk içinde çalıştırmaktadır.
Kalita da diğer dripperlar gibi iki boy olarak satılmaktadır. Piyasada 155 ve 185 olarak bulabilirsiniz. 155 serili kalita ile 1-2 bardak kahve demleyebiliyorsunuz. 185 modeli ile ise 1-4 bardak demleme yapabilirsiniz. Yine aynı seri numaralarıyla dalgalı filtrelerininde satışı mevcuttur. Elinizdeki kalitaya göre sipariş verebilirsiniz. Kalita ürününü ülkemize Espresso Perfetto firması getirmektedir. Web sayfası üzerinden veya istanbul daysanız anadolu yakasındaki mağazalarını ziyaret ederek engin bilgilerinden faydalanarak diğer ürünleri hakkında bilgi sahibi de olabilirsiniz.
Evet, bir yazının sonuna daha gelmiş bulunuyorum. Kendinize iyi bakın…